meny mobile

Projekt och samproduktioner

För oss är det fria konstfältet en viktig källa till inspiration och kreativitet. Vi samarbetar med frilansscenen och vill vara en språngbräda för den experimentella scenen, både nationellt och internationellt. Vi bjuder in frilansande koreografer att arbeta med våra dansare i workshops och under de senaste åren har flera av dem skapat verk för och turnerat med oss. Vi värderar olika perspektiv högt och strävar efter att interagera med vår publik. Vi arrangerar festivaler, seminarier, föreläsningar och aktiviteter utanför teaterrummet och skapar nya konstnärliga plattformar. Konferenserna Postdance och Postdancing, tillsammans med MDT och DOCH Stockholm, och vår egen festival i Stockholm LABO 2018 är exempel på det arbetet. Vi arrangerar communityprojekt som Dancing with our neighbours, skolföreställningar och workshops i vår studio på Riksteatern i Hallunda. Här finns mer information om projekt och samproduktioner som vi arbetar med.

The Man Who Grew Common in Wisdom (1989/2019), verk av Deborah Hay

The Man Who Grew Common in Wisdom skapades 1989 och Deborah Hay dansade själv verket. ”Deborah Hay gör enkelhet uttrycksfull i sitt tredelade solo”, skrev The New York Times 1989. Inför festivalen Tanz im Augusts stora retrospektiv över Hays konstnärsskap RE-perspective Deborah Hay: Works from 1968 to the present satte Hay åter upp verket som fick sin nypremiär i augusti 2019. I den nya uppsättningen medverkade Cullbergs dansare Eva Mohn. Återuppsättningen är en samproduktion mellan Cullberg, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer och DHDC Deborah Hay Dance Company.

2019-2021 är Deborah Hay knuten till Cullberg som koreograf och kommer under perioden att skapa två nya verk för kompaniet. Som första verk satte Hay upp sitt ikoniska stycke The Match från 2004 tillsammans med fyra av Cullbergs dansare, också det hade premiär i Berlin inom ramen för retrospektivet. Hösten 2019 presenteras både The Match och The Man Who Grow Common In Wisdom Dansens Hus i Stockholm i ett dubbelprogram.

The Man Who Grew Common in Wisdom

Koreografi: Deborah Hay
Dansare: Eva Mohn
Originalkostym för The Gardener och The Aviator: Susan Norwood
Kostymen är tillverkad av: LiLaRo Skrädderikompaniet
Coach: Chrysa Parkinson/Ros Warby

Samproducerad av: Cullberg, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer och DHDC Deborah Hay Dance Company. I samarbete med Sophiensæle i Berlin.

Mer om The Match finns här. 

LABO Stockholm (2018)

Våren 2018 kurerade och producerade Cullberg en ny dansfestival – LABO Stockholm. Festivalen presenterade föreställningar, workshops och samtal 11-21 april 2018 på olika scener i Stockholm och inom ramen för det EU-finansierade kulturnätverket Life Long Burning, i samarbete med Scenkonstmuseet, Danscentrum Stockholm, MDT och Moderna Museet. Cullberg ingick i nätverket LLB fram till sommaren 2018.

FÖRESTÄLLNINGAR

Dana Michel: Mercurial George

Dana Michel hittar och förvandlar det banala och provocerar fram ett visst obehag. Genom att sikta resterna av dammiga ledtrådar i kölvattnet av en kulturell utgrävning framför Dana Michel ett solo där kroppen vacklar i sin kamp för balans och tålamod. Hon drar ut tiden med minimalistiska och dekonstruerade rörelser och blir till det egna jagets arkeolog. Cullberg har inkluderat MDT:s programpunkt i festivalen.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 11-12 april kl. 20.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock: o.T./Raw Practice

Ian Kaler med musik framförd av Jam Rostron aka Planningtorock. I en strukturerad och improviserad jamsession med livemusik utforskar Kaler och Rostron hur musik, dans och rörelse alternerar och leker med tillfälliga band. Hur berörs vi och vart är vi på väg, både som individer och tillsammans?
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 14 april kl. 20.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Linda Blomqvist: Circle LUX 9

Circle LUX 9 gör kroppen till ett råmaterial som kan uppnå olika egenskaper, kapacitet och påverkan. Verket strävar efter att flytta subjektet och neutralisera den sociala kroppen som vi känner den, lösa upp kulturella och sociala egenskaper samtidigt som det lekfullt sammanfogar och använder sina olika uttryck utan ambition att tillhöra en viss identitet. Circle LUX 9 är en evig omvandling av kroppen och det utrymme och förhållande som skapas däremellan, passerar genom olika platser, framkallar intimitet och fantasi. Circle LUX 9 är en intensifiering av närvaron som lämnar spår och förutser framtiden i en pågående loop. Det är en föreställning om kroppen, i tid och rum. Circle LUX 9 föreslår begreppet ”magisk cirkel” som en plats där tillfälliga världar inom den vanliga världen kan finnas.
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
Tid: 14 april kl. 18.30
Biljetter: www.danscentrumstockholm.se

Dana Casperson i samarbete med The Michael Douglas Collective: The Exchange

Dana Casperson i samarbete med The Michael Douglas Collective bjuder in publiken till en koreografisk, offentlig dialog som inte är beroende av fysisk skicklighet, inte har någon målgrupp och bara fungerar genom publikens medverkan. Det erbjuder en fysisk ram för att spegla och utbyta enskilda och allmänna våldsmekanismer. Deltagarna uppmanas fundera igenom vad de tror på kring användandet av våld, var de fick dessa åsikter från och hur åsikterna och övertygelserna skärper uppmärksamhet och handlingar i konflikt.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
Tid: 17 april kl. 19.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?

Samira Elagoz föreställning är en berörande och privat dokumentär föreställning om en ung kvinnas forskning och erfarenheter kring intimitet och våld. Genom internetplattformar som Chatroulett och Tinder och genom egna upplevelser tar Samira Elagoz med publiken på en resa om att återta makt, om att återuppfinna självständiga uttryck för sexualitet och försök att relatera till män.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 18-19 april kl. 19.30
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Premiär! Marie Topp: Liaisons

Marie Topps Liaisons är den första föreställningen i en ny serie arbeten som kritiskt granskar hur våra sinnen påverkas av kulturella och politiska strukturer. Föreställningen fokuserar på seendet, blickens makt och på hur sättet vi använder vår blick påverkar hur vi förstår världen. En blick som inte är skarpt fokuserad kan inte heller objektifiera. Cullberg har inkluderat MDT:s programpunkt i festivalen.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 20 april kl. 20.00, 21 april kl. 18.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Benjamin Vandewalle: Walking the Line – en koreograferad promenad på Stockholms gator

Benjamin Vandewalles verk erbjuder nya perspektiv och erfarenheter, både i scenrummet och på stadens gator. Vandewalle följer med publiken genom staden och tar ledningen i en rad händelser, vissa banala, andra helt okonventionella. Publiken lämnar som en grupp individer och blir gradvis till en kollektiv kropp. Walking the Line är en föreställning till fots som ger ett nytt perspektiv på den omgivande staden genom en följd av levande konstverk.
Plats: Samling utanför Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 21 april, vid tre tillfällen under dagen. Exakta tider inom kort.Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Linda Blomqvist: The Sound – An interactive installation

I Linda Blomqvists föreställning The Sound är publiken medbjuden på en resa. Den ljudliga dansen svänger mellan den ljudliga och den visuella världen. Det behandlar ljud som en kraft och ett material för att bygga osynliga landskap att bebo, att ta hand om och att driva inom sig. Tänk på ljud som en helt annan typ av medvetenhet som vi kan lära av om vi tillbringar tid med det och om vi lyssnar.
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
När: 21 april kl. 20.30
Biljetter: www.danscentrumstockholm.se

WORK IN PROGRESS

Robin Jonsson: The Most Human

Koreografen Robin Jonsson presenterar en del ur den nya föreställningen The Most Human. Ludvig Daae är en norsk mänsklig dansare som är uppväxt i Nesbyen och Maria är en humanoid robotdansare som växt upp hos IDA på Linköpings Universitet. Ledda av koreografen Robin Jonsson och robotutvecklaren Fredrik Löfgren presenteras de jämställt men med sina egna unika förutsättningar i ett dansant verk som undersöker vad som är mänskligt, närvaro och autenticitet. Verket speglar den radikala förvandlingen av samhället, framförallt inom serviceyrken, industrin och vården, där robotar tar över människors jobb men även i stor utsträckning samarbetar med människor. I The Most Human ersätter en robot en mänsklig dansare samt samarbetar med en annan. Roboten är humanoid, intelligent och autonom och påverkar verkets process och färdiga resultat.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 19 april kl.18.30
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Louise Dahl och Philip Berlin

Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30När: 20 april kl. 19.00
Inga biljetter behövs.

SAMTAL

Eleanor Bauer: Proto Talks

Eleanor Bauer utmanar eftersamtalet där konstnärer talar om sina verk och konstnärskap. I Proto Talk är samtalet en egen konstnärlig upplevelse. Eleanor Bauer vill dyka in i det okända och rikta samtalet mot obesvarade frågor och tankar som ännu inte är greppbara för konstnären. I stället för att försöka förklara verket som just har presenterats pratar Bauer med konstnären om vad som fortfarande är obesvarat och kanske vad som ännu inte kommit fram. Proto Talk är ett spekulativt forum där konstnärer och publik tänker tillsammans, lyfter fram frågor och bilder från föreställningen och tillsammans skapar en kreativ process att navigera i. Proto Talks är en övning i negativ förmåga, i spekulativ teater, i att tänka tillsammans. I att dela osäkerhetens kreativa och fantasifulla rum där den konstnärliga processen famlar i mörker och söker efter sin form.
Medverkande: Dana Michel, Samira Elagoz.
Plats: Dana Michel (MDT), Samira Elagoz (Scenkonstmuseet)
När: I anslutning till föreställningen.Inga biljetter behövs.

Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, Meditation workshops på Moderna Museet

Doorways to Freedom är en ledd meditation som fokuserar på de olika begreppen Tid, Rymd och Sensitivitet. Efter en timmes meditation uppmanas deltagarna att ta med sina reflektioner till konstverken i museets samling. Meditationen bygger på grundläggande buddhistiska läror om sinnets natur.
Plats: Moderna Museet, Exercisplan 4
När: 19-21 april kl. 11.15, öppet för allmänheten, max antal deltagare: 25.
Mer information på www.modernamuseet.se inom kort.

Övriga workshops arrangeras för yrkesverksamma:
Theo Clinkard: Shifting perspectives to consider private and public spacesDana Casperson: Choreographic decision-making in the creation of participatory eventsEroca Nicols: Aggressive Snuggling: From the Politics of Touch to the Poetics of Touch Rachel Fuller: Dharma meets Art – a Pop-up Retreat at Moderna Museet, Doorways to FreedomEssential Buddhist teachings on the nature of mind, for the modern world.

Om Life Long Burning

LABO Prix Jardin d’Europe är ett projekt inom the europeiska nätverket Life Long Burning (LLB). Det är ett flexibelt modulformat som organiseras av LLB:s nätverkspartners, självständigt eller i samarbete med ett lokalt event eller en festival. LABO-projekten ska öka synligheten och rörligheten av konstnärer och deras verk. LABO-projekten har arrangerats i Zagreb 2014 av Tala Dance Center, i Bukarest 2015 av 4Culture, i Bryssel/Amsterdam 2016 av Workspacebrussels och Het Veem Theater Amsterdam och i år i Stockholm av Cullberg.

Life Long Burning (LLB) är ett projekt som finansieras av den Europeiska Unionens kulturprogram och som verkar för ett hållbart stöd för samtida dans och performance och utvidgning av dess publik. LLB genomförs under en femårsperiod, 1 juli 2013 till och med 30 juni 2018. Medverkande institutioner: 4Culture (Rumänien), Institut Chorégraphique International – CCN Montpellier (Frankrike), Cullberg (Sverige), danceWEB (Österrike), Veem House for Performance (Nederländerna), Lokomotiva (Makedonien), Station (Ryssland), Tala Dance Center (Kroatien), Uferstudios (Tyskland), Ultima Vez (Belgien), Workshop Foundation (Ungern) och Workspacebrussels (Belgien).

Projektet genomförs med stöd av Europeiska Kommissionen.